Adak, Allâhü Teâlâ’ya tâzim için mübah bir fiilin yapılmasını kendisine vacip kılmaktır. Adağın bir diğer ismi de nezirdir. Sırf, Allâhü Teâlâ’nın rızası için ibadet olan bazı şeyleri adamak makbuldür, sevaba vesiledir. “Adağım olsun, yarın Allah rızası için oruç tutacağım!” yahut “Adağım olsun, Allâhü Teâlâ’nın rızası için bir kurban kesip fakirlere dağıtacağım!” denilmesi gibi.
Adak kurbanı, adandıktan sonra yerine getirilmesi gereken bir ibadettir. Çünkü adayan, Allah’a bir söz vermiş demektir. Allah’a verilen sözler mutlaka yerine getirilmelidir. Zira, Bakara Suresi’nin 270. Ayet-i Kerime’sinde “Allah, yaptığınız her harcamayı ve adadığınız her adağı kesinlikle bilmektedir. Buna göre davranın da haksızlıktan kaçının.” buyurulmaktadır.
Adak kurbanı kesmenin şartları
Kurban adayan kişi Müslüman ve ergenlik çağına ulaşmış olmalıdır, akıl sağlığı yerinde olmalıdır ve adak kurbanı, vacip bir ibadet olmamalıdır.
Adak Kurbanı Ne Zaman Kesilir?
Şart gerçekleştikten sonra adak kurbanı, vakit kaybetmeden kesilmelidir. Örneğin, “Bir çocuğum olursa kurban keseceğim” diye adak adayan kişi, çocuğu dünyaya geldikten sonra kurbanını kesmelidir. Ancak, şart gerçekleşmesine rağmen adak kurbanı kesilmezse, bu adak kaza edilir. Yani, başka bir zamanda kesilmelidir.
Adak Kurbanının Eti
Adak kurbanının etini, adayan kişinin yiyemeyeceği gibi hanımı, babası, annesi, dedeleri, evlâdı ve torunları da yiyemezler. Bunu fakirlere sadaka olarak vermesi gerekmektedir. Şayet yemişlerse yedikleri kadarının değeri miktarınca sadaka vermeleri icap eder.