Şükür kurbanı, kişinin Allah’ın kendisine verdiği nimetlere karşı duyduğu şükran duygusunu ifade etmek için kesilen kurbandır. Bu kurban, kişinin başına gelen her türlü iyilik ve güzelliğe karşılık kesilebilir.
Şükür Kurbanının Hükmü
Şükür kurbanı, kişinin Allah’a olan şükran duygusunu ifade etmek için kestiği nafile bir ibadettir. Kişi, herhangi bir nimete veya iyiliğe karşılık olarak kurban kesmeyi kendi isteğiyle kararlaştırır. Şükür kurbanı, kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Geçmişten günümüze kadar, elde edilen güzelliklere ve ulaşılan hedeflere şükretmek için kesilmeye devam etmektedir.
Kurban Edilecek Hayvan
Şükür kurbanı için kesilecek hayvan, Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanlarla aynıdır. Bu hayvanlardan bazıları şunlardır: Koyun, Keçi, Dana, Deve. Şükür kurbanı için kesilen hayvanın sağlıklı ve kusursuz olması gerekir. Ayrıca, hayvanın sahibi tarafından kesilmesi veya vekaleten başkasına kestirilmesi mümkündür.
Şükür Kurbanı Her Zaman Kesilebilir
Şükür kurbanı için belirli bir zaman dilimi yoktur. Kişi, herhangi bir zamanda, istediği zaman şükür kurbanı kesebilir. Örneğin, bir kişinin bir duası kabul olduğunda, bir isteği gerçekleştiği zaman, bir sıkıntısından kurtulduğu zaman, bir nimete kavuştuğu zaman, şükür kurbanı kesebilir.
Şükür Kurbanının Eti
Şükür kurbanı eti, kesen kişi dâhil herkes tarafından yenilebilir. Şükür kurbanı, adak kurbanından farklı olarak adağı yapan kişinin, anne-babası, dede-ninesi, çocuklar ve torunları yiyemezken şükür kurbanında bu durum söz konusu değildir.